BDSM Etiquette

(informatief)


Deze etiquette  komt er naar aanleiding van mijn eigen ervaringen binnen de scene en
de gesprekken die ik in tussentijd al gehad heb met verschillende mensen binnen het wereldje.
Ik weet dat deze etiquette meningsverschillen kan uitlokken en ik nodig jullie dan ook uit om deze etiquette te vervolledigen indien dit voor jullie nog niet het geval is.
Op deze manier kunnen we  nieuwe mensen een duidelijker beeld geven van hoe ze zich kunnen gedragen.
Ook kunnen we hierdoor een duidelijke gedragscode samenstellen die dan in onze groep kan gevolgd worden, maar eentje waar iedereen zich goed bij voelt.

Ik heb deze etiquette dan ook in vijf belangrijke facetten opgedeeld:

 • etiquette via het internet
 • etiquette als Dominant
 • etiquette als onderdanige
 • etiquette in het openbaar
 • etiquette op BDSM-evenementen


Ik heb bewust deze volgorde gekozen zodat elk stukje apart heel uitgebreid aan bod kan komen..

Etiquette via het internet:

 • Een ingevuld profiel of facebook / fetlife of andere contactsites zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig worden om je te ontmoeten als persoon. Vermeld duidelijk je (chat)naam, je leeftijd en waar je ongeveer woont, zodat je gemakkelijker in contact komt met mensen uit je eigen omgeving. Vermeld ook duidelijk wat je zelf bent. (Dominant, onderdanig, switch, fetish,...)
 • Als je een chatgroep betreed is het beter om eerst even om je heen te kijken. Op deze manier kan je kijken hoe mensen met elkaar omgaan en kan je ook zelf kijken welke mensen nieuwsgierig zijn om meer over je te weten te komen. De eerste keren in een BDSM-chat/groep kan het overkomen dat mensen niet onmiddellijk reageren, dit komt omdat er vaak veel fake-profielen bestaan en mensen  ook via het internet heel voorzichtig zijn om zichzelf bloot te geven. Geduld en gewoon jezelf zijn is meestal de beste remedie om contacten te leggen.
 • Mensen die in een groep/chat terecht komen zijn niet steeds op zoek naar een Dominant / onderdanige / spelpartner. Vaak bevinden zich in deze groep ook mensen die nog niet zo lang in de scene zijn en die dus gewoon op zoek zijn naar vriendschappelijke contacten die hun informatie kunnen geven over bepaalde thema's binnen BDSM. Kom je deze personen in een groep tegen is het goed om jezelf bewust te zijn van je eigen eerste stapjes en te proberen om mensen dan ook te helpen.
 • Binnen de scene accepteren mensen makkelijker een vriendschapsverzoek of een prive-gesprek als je eerst een tijdje met hun in gesprek bent geweest in de groep zelf. Hierdoor kennen de mensen je al wat beter en hebben ze al iets meer vertrouwen in je persoonlijkheid waardoor de kansen groter worden dat je aanvaard wordt als vriend en je zelfs als vriend geaccepteerd wordt.
 •  Heb je binnen een bepaalde groep een probleem met een bepaald persoon is het beter om dit privé uit te praten. Soms zijn er echter gegronde redenen waarom je met een bepaalde persoon toch een    conflict hebt en kan je dit niet privé houden omdat je hierdoor andere personen binnen de bdsm-scene kan raken. Ben je zeker dat je een persoon hebt die een gevaar vormt voor eventuele nieuwe  mensen binnen de scene, dan raden we je aan om met duidelijke bewijzen naar de bevoegde personen te gaan en dit te melden zodat dit bekeken kan worden en hier kan op gereageerd worden als dat nodig zou zijn.
 • Bevalt de sfeer van de gehele groep je niet is het misschien beter om de groep zelf te verlaten dan de gehele groepssfeer te laten wegglijden. Ook op het internet zijn er plaatsen waar je soms gewoon jezelf niet kan zijn, hier heeft het dan ook geen zin om te schelden of conflicten te blijven veroorzaken.

 

Etiquette voor Dominanten

 • Wil je contact met een onderdanige die een collar draagt, vraag dan uit respect eerst aan de desbetreffende Dominant of deze akkoord is dat je zijn/haar onderdanige uitnodigt voor een gesprek, hierdoor voorkom je heel wat conflicten en draag je bij tot een betere bdsm-sfeer. Op deze manier voorkom je heel wat conflicten en draag je bij tot aan de etiquette.
 • Verwacht als Dominant niet dat elke onderdanige naar jouw gezag luistert omdat je de titel 'Dominant' hebt. Als Dominant moet je eerst samen bouwen aan je band en duidelijke afspraken   afspraken over wat je juist verwacht binnen een sessie/spel vooraleer je kan verwachten dat een onderdanige naar je luistert. Spreek daarom eerst goed voor je jezelf zomaar in een sessie met een onbekende onderdanige stort.
 • Als je zelf al een onderdanige hebt, stuur deze dan niet op pad om een tweede onderdanige voor jezelf te zoeken en als je dit dan toch doet, zorg dan dat je onderdanige bovenstaande regels handhavend en dus geen koppels lastig valt. Deze kunnen het heel onaangenaam vinden om aangesproken te worden door een man/vrouw die op zoek is naar een tweede spelpartner.
 • Als Dominant moet je nog steeds respect hebben voor je onderdanige. Dit wil zeggen dat je onderdanige het recht heeft om bepaalde verwachtingen te weigeren als dit zijn/haar gezondheid fysiek of mentaal schaadt.

Lees onze pagina's over bdsm.


Etiquette voor onderdanigen

 • Gooi jezelf als onderdanige niet zomaar aan de voeten van een Dominant. Vooral Domina's worden dagelijks zowel online als op speelavonden overrompelt met slaven die de tekst dragen: Meesteres, ik wil alleen u dienen... Of Meesteres ik smeek u, mag ik u dienen? Door jezelf onmiddellijk aan een Dominant Zijn/Haar voeten te werpen is de kans klein dat deze hierop ingaat. Een Dominant verwacht vaak een bepaalde intelligentie, bepaalde karaktertrekjes en bepaalde beleefdheidsvormen, waardoor hij/zij niet op elke onderwerping zal reageren.
 • Heb respect voor een Dominant en aanvaard de manier waarop hij/zij wil aangesproken worden zowel via chat als op meetings. 

 

Etiquette in het openbaar

 • Als je toch openbaar mocht spelen let er dan steeds op dat er geen kinderen mee kijken tijdens je spel, ook als je onzichtbaar speelt is het belangrijk om hier rekening mee te houden.
 • Speel je in het bos of tussen de duinen wees jezelf er dan van bewust dat er steeds onverwachts mensen jouw pad kunnen kruisen waardoor je misschien zelf wel een kick hebt, maar je mensen rondom (eventueel kinderen) ook kan choqueren. Zorg daarom dat je zorgvuldig omspringt met wat je ook wil doen...

 

Etiquette op BDSM-evenementen

 • Elk BDSM-evenement heeft zijn eigen regeltjes. Lees deze goed door zodat je op voorhand weet wat er van je verwacht wordt. 
  Enkele van de regeltjes die je best op voorhand weet zijn:
  - Hoe spreek je iemand aan?
  - Welke kledij mag je dragen?
  - Wat mag je tijdens een sessie wel/niet doen?


Vaak zijn er ook Dungeon Masters die ervoor zorgen dat de veiligheid tijdens openbare sessies ook gegarandeerd worden. Zij letten er ook op dat personen niet teveel gedronken hebben en niet onder invloed van drugs zijn. Als deze merken dat je toch onder invloed bent of teveel gedronken hebt kan het zijn dat ze je aanmanen om je sessie te stoppen, omdat ze dit niet verantwoord vinden.