Tightlacing

 

In de praktijk wordt dit ook wel korsettraining genoemd.
Dit houdt in dat je een strak geregen korset draagt om cosmetische wijzigingen in de figuur en houding te bereiken of binnen de bdsm-scene om de sensatie van fysieke beperkingen te ondervinden.


Reden:
De meest voorkomende reden is een slanke taille. Afhankelijk van het gewenste silhouet kunnen ook de vorm van de ribben gewijzigd worden.
Door het dragen van een korset kan de vormgeving van de buste en de hoogte hiervan veranderen.
De afvlakking van de maag kan een verbeterde houding tot stand brengen.
De vorm van de taille en buste kan aangepast worden door het ontwerp van het korset.
Uiteraard zijn er verschillende vormen mogelijk.
De echte taille-reconstruerende korsetten zijn de stalen versies.
Deze werden vroeger vaker gebruikt in de Victoriaanse en Edwardiaanse tijdperken.
De modernere lingerie zoals fajas, busties en Basken zijn doelgericht op de markt gebracht als korsetten, deze hebben echter niet dezelfde mogelijkheden als de stalen versies.
Niettemin hebben sommige korsetten een stevige busk waardoor dit toch effect kan hebben op de silhouet en vorming van de vrouw.
Een busk is het stijve element dat geplaatst wordt in het midden van een korset vooraan.
De busks hebben verschillende variaties en zijn gaandeweg de tijdslijn verandert.
Tussen de vijftiende en achttiende eeuw hadden busks de bedoeling om de voorkant van het korset recht en rechtop te houden. Ze werden gemaakt van hout, ivoor of bot.
Deze busk gleed dan in een vastgebonden zak vooraan in het korset dit werd het buskpunt genoemd. Deze baleinen werden vaak gesneden en versierd, of gegraveerd met boodschappen en waren vroeger populaire giften van mannen om hun geliefden te geven.
In het midden van de negentiende eeuw verscheen een nieuwe vorm van busk.
Het waren twee lange stukken staal met lussen en de andere met posten. Deze functioneerden op dezelfde wijze als haak en oog sluitingen op een kledingstukken.
Dit maakte korsetten aanzienlijk makkelijker om aan en uit te trekken, omdat de veters niet zo vaak over het hoofd van de drager moesten gaan.
Hierdoor kon het korset via het hoofd en de schouders losgemaakt worden